Indre dialog – tankenes kraft

images

Umulig er bare et stort ord som brukes av små menn som heller vil leve i den verden de er født inn i, enn å bruke sin kraft til å forandre den. Umulig er ikke et faktum, det er en mening (Muhammed Ali)

Mennesker tenker hele tiden. Av og til tenker vi riktig i de situasjonenen vi befinner oss i, mens andre ganger tenker vi helt feil. Ifølge studier kommer det frem at det i løpet av en dag strømmer titusner av ord og setninger gjennom hodet. Dette kan knyttes til begrepet indre dialog. Klarer en å styre tankene, har man også til en viss grad mulighet til å kontrollere følelsene. Enten det er i treningssammenheng, i konkurranse, på jobben eller skolen eller en annen hverdagssituasjon, er den indre dialogen man har med seg selv avgjørende om en skal kunne klare å prestere optimalt.

Studier av toppidrettsutøvere har vist at måten de snakker med seg selv på (indre dialog), kan ha betydning for selvtilliten og motivasjonen. Noen ganger er samtalen med oss selv lite konstruktiv, mens andre ganger kan den være vekstfremmende. For å styrke selvtilliten kan det for eksempel være smart å gi seg selv ros når en har prestert godt. En kan grovt sett dele inn indre dialog i tre hovedbolker.

Ordvalg. Det er ikke tilfeldig at de ordene man bruker er med på å påvirke følelsene. Deltar man for eksempel i Maraton for første gang, og allerede etter en mil begynner å tenke «Jeg er sliten. Dette gjør vondt. Dette går ikke«, ja, da er man inne i en lite konstruktiv dialog med seg selv. Sliten, vondt og ikke er negativt ladede ord, og vil dermed ubevisst være med på å gjøre vedkommende enda mer sliten. Vær bevisst på å bruke positivt ladede ord i den indre dialogen, selv om man har det vondt og er sliten. Sier man heller «jeg kan klare det», ja, da er det stor sjans for at man faktisk kan klare det.

Å stille riktige spørsmål. Den andre bolken av den indre dialogen handler om hvilke spørsmål man stiller til seg selv i hverdagen. Klarer man å komme opp med de gode spørsmålene, kan dette være med på å skape selvtillit. Hva er det ved meg som er bra? Hva er mine sterke sider? Hva er jeg stolt av meg selv? I bunn og grunn handler det om å være bevisst på å stille seg selv spørsmålene som gir positive følelser.

Kraftuttrykk. Tredje og siste del av den indre dialogen er hvilke kraftuttrykk en bruker om seg selv i hverdagen. På engelsk heter det «power statement» og betegner hvilke begreper, ord og uttrykk en bruker for å karakterisere seg selv. Eksempler er «jeg er rå», «jeg er kreativ», «jeg elsker konkurranse» og «jeg finner alltid en løsning». Slike uttrykk gjør at man tenker mer offensivt i hverdagen, i trening- og konkurransesammenheng.

I alle hverdagens situasjoner holder man en indre dialog med seg selv. Klarer man å bli mer bevisst på hvordan man utfører dette, gjennom å bruke positivt ladede ord, kraftuttrykk og stille riktige spørsmål, da er man langt på vei for å komme et steg videre. Tankenes kraft er sterkere enn det man tror, og derfor er det viktig at en har et bevisst forhold til hvordan man holder en indre dialog med seg selv. Start denne prosessen allerede i dag. Lykke til!

Umulig er ikke en konstatering, det er en utfordring. Umulig er potensial. Umulig er midlertidig. Umulig er ingenting (Muhammed Ali)

Kilder

* Gjerset, Asbjørn, Kjell Haugen og Per Holmstad (2006): Treningslære. Oslo: Gyldendal

* Larssen, Erik Bertrand (2012): Bli best med mental trening. Oslo: Stenersens Forlag

2 kommentarer om “Indre dialog – tankenes kraft

  1. «…kan ha betydning for selvtilliten og motivasjonen …»
    Min erfaring er at det HAR det. Det var først når jeg begynte å endre min indre dialog og hvordan jeg snakker MED og OM meg selv at jeg klarte å legge bak meg en kronisk depresjon som det psykiatriske hjelpeapparatet ikke trodde jeg ville klare å bli frisk fra. Etter hvert som jeg klarte å snu dette fra negativt til positivt, endret alt seg for meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.