Å bruke motgang som motivasjon

F-Brødtekst-coversak_uke31

Livet er fascinerende og unikt. Vi har dager da alt går på skinner og ting flyter. Dager da livet leker. Dager da man løper fortere og løfter tyngre. Dager da man føler seg ustoppelig og tenker at alt er mulig. I slike perioder av livet befinner man seg i en tilstand som kalles flytsonen. Når ting går som man ønsker, er det lett å motivere seg å finne energi og krefter. Men det er når ting blir tyngre og motgangen kommer at det kan være utfordrende å lure frem den motiverende gnisten, smilet og gleden.

Motgang er etter min mening en helt sentral faktor for motivasjonskapning, men da er det vesentlig at man er forberedt på den. Hvis man er forberedt på det verste, kan man i større grad se på tunge perioder av livet som en utfordring i positiv forstand – i stedet for en belastning. Når man setter seg mål (både del- og helmål), er også en viktig del av arbeidet å forutse at det kommer nedturer og utfordringer på veien. Klarer man å være bevisst på dette, vil motgangen ikke komme som en overraskelse, fordi man er beredt og klar til å bruke den til noe konstruktivt.

Tøffe tider kan benyttes i motivasjonsarbeidet, fordi når en kommer seg igjennom det, vil man føle en mestringsfølelse som er med på å utvikle deg som menneske. For å trekke trening frem som et eksempel, så kan man ikke forvente at veien mot å klare 200 kilo i markløft, eller å løpe 10 kilometer på under 40 minutter, skal være lett og komfortabel. Man må være forberedt på at det kommer tunge dager da ting ikke fungerer optimalt. Dager da kroppen ikke responderer slik man hadde ønsket. Hadde Petter Northug, Usain Bolt eller andre internasjonale toppidrettsutøvere gitt seg da melkesyren og smerten var som verst, hadde de ikke vært der de er i dag.

Det er først når man klarer å bruke nedturene konstruktivt, at motgang kan virke som et motiverende element. Sånn vil det også være i jobbsammenheng, i privatlivet eller i andre situasjoner. Det handler om bite tennene sammen og tenke positivt når det går som tyngst. Se på det som en utfordring, og tenk at du er rå nok til å klare det.

For det er i motbakker det går oppover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.