Gjør 2014 til ditt år

nike1Et begivenhetsrikt år er omme og et nytt har akkurat påbegynt. Nyttårsskiftet er for mange forbundet med en slags restartsprosess. En mulighet til å starte på nytt, glemme det negative, bygge på det positive, evaluere det gode, luke bort det dårlige, for deretter å bruke denne bakgrunnsinformasjonen til sette seg nye målsettinger for de kommende dagene, ukene, månedene og årene. For de som vil opp og frem i livet, utvikle seg, ta nye steg, og utvide repertoaret, er det essensielt å ha noe å strekke seg mot hver eneste dag. Å være bevisst på det man ønsker og ha en plan på hvordan en kan få det til. Det er i denne sammenhengen del- og hovedmål kommer inn i bildet. Problemet som mange feiler på ved nyttårsskiftet, er at de setter seg nyttårsforsetter/mål som ikke fungerer i det lange løp. I dette innlegget vil jeg komme med noe tips på hvordan du kan sette deg riktige og gjennomførbare mål – som kan gjøre 2014 til DITT år.

Hva vil du? Det første du må starte med er å sette deg ned med penn og papir, PC, Mac, iPad, mobil, eller noe annet å notere med. Tenk nøye igjennom livet ditt, dine interesser, dine verdier, dine holdninger, dine sterke sider, dine svake sider, dine drømmer, dine ambisjoner. Spør deg så: Hva vil du oppnå? Skriv ned svaret på papiret. Se på det. Studer det. Tenk over det. Definer deretter svaret til et mer konkret mål. Det beste er at målet er så målbart som overhodet mulig. Å ha mål om å bli sterkere eller mer utholdende, er veldig generelt og lite definert. Skriv ned hvor mange kilo du vil løfte, eller hvor fort du vil løpe. Desto mer definert målet er, jo lettere vil det være å legge en god plan. Sett deg flere delmål frem mot hovedmålet og se på det som en stige. Det finnes mange måter å komme opp på et tak, men den sikreste metoden som gir jevn progresjon er å ta ett og ett steg av gangen.

Hvorfor vil du oppnå det? Å definere hva du vil er viktig, men for at du skal kunne holde motivasjonen og gnisten oppe hver eneste dag på veien mot målet, er det essensielt å definere hvorfor du akkurat vil oppnå det. Som jeg tidligere har skrevet innlegg om, må du finne ditt hvorfor. Klarer du å finne dette svaret, har du en drivkraft og indre stemme som pisker deg videre i tykt og tynt. Utarbeider du et svar på hvorfor du vil oppnå målet ditt, er sannsynligheten for at du klarer det desto større. Mange har lyst til å gå ned i vekt, bygge muskler, bli sterkere, utholdende og mer atletisk. Overfylte treningssentre i januar er et tegn på dette, men problematikken er at mange faller av etter noen uker. De bli lei, mister motivasjonen og blir i stedet støttemedlemmer. Det hjelper lite å ville bli i bedre form, hvis du ikke vet hvorfor du vil det. Hvis andre presser deg til det, eller hvis de store riksmediene stresser deg med at trening, helse og sunt kosthold er viktig. Du må ville det selv! Derfor er dette punktet helt vesentlig å definere når du setter deg mål. La målsettingen være basert på din egen indre gnist og pasjon, ikke andres.

Hvordan skal du oppnå det? Etter å ha vært igjennom hva- og hvorfor-stadiene, har du sannsynligvis utarbeidet gode del- og hovedmål. Nå gjenstår det å legge en plan på hvordan du skal kunne klare å oppnå dem. Når det gjelder trening og helse, er det vesentlig å planlegge hvor ofte du skal trene, når du skal gjøre det, hvilket program du skal følge, hva slags mat du skal spise, hvor ofte skal du spise, hvor mye osv… I dette stadiet er delmålene essensielle. Ta ett steg av gangen og ikke bit over for mye de første ukene og månedene. Ha en jevn progresjon, og øk deretter treningsvolumet når kroppen har tilpasset seg belastningen.

Del målene med omgivelsene. Nå har du sannsynligvis målene for 2014 klare og utarbeidet en plan på hvordan du skal oppnå dem. Del det med menneskene du omgås med i det daglige. Del det med omverden. Del det på sosiale medier. Jo flere du sier det til, jo bedre er det. Ved å gjøre dette legger du et press på deg selv som kan gi deg den ekstra motivasjonen du trenger. Siden vi inne på temaet, kan jeg her og nå dele at målene mine for året er hver dag å gå på trening for å bli litt bedre enn det jeg var i går. Jeg skal klare 15 muscle ups uten å brekke flere fingre, øke min relative styrke i alle baseøvelsene, lære meg å gå på hendene, og på hver PT-time inspirere, motivere og yte det lille ekstra som får kundene mine et steg videre i riktig retning.

Se for deg 31. desember 2014 klokken 23.59. Du står sammen med dine nærmeste venner og venter på at et nytt år skal komme. Du tenker over året som har gått og målene du satte deg for ett år tilbake. DU HAR KLART DET! Du fulgte planen til punkt og prikke og nailet det du ville oppnå. Mestringsfølelsen bruser i kroppen. Det er slike stunder som gir deg motivasjonen til å sette deg nye mål igjen. Belønningen for å ha oppnådd det du ville er godfølelsen som forteller deg at du er kapabel til å klare det du vil. Innenfor idrettspsykologilitteraturen – og annen psykologiteori – snakker man ofte om indre og ytre motiverende faktorer. Ytre motiverende faktorer kan for eksempel være penger, ros, publisitet og positiv belønning. Indre motiverende faktorer handler om at man interesserer seg for og er glad i den aktiviteten man gjør, at man har en indre drivkraft eller motivasjon, og at man hele tiden ønsker å mestre oppgaver og bli flinkere. I det lange løp er det denne motiverende faktoren som er mest kraftfull, og den forsterkes ytterligere når du opplever å oppnå nye mål.

Restartsprosessen er i gang. Bruk alt det positive fra 2013 og finn ut hva du vil i 2014, hvorfor du vil det, og hvordan du skal det. Et nytt år betyr en ny mulighet. En ny mulighet betyr en ny start. En start der du får utdelt blanke ark og fargestifter til, som Alf Prøysen så fint sier det. Så er det bare opp til deg selv å fargelegge målene du har satt deg og fylle arket med nye personlige rekorder, gode minner og harde økter som du kan se tilbake på å være stolt av når nyttårsrakettene smeller 31. desember 2014. Hver eneste dag må du ta valg, du må prioritere og sette enkelte ting til side for andre. Med dette innlegget ønsker jeg å hjelpe deg til å tenke over hva du vil, hvorfor du vil oppnå det, og hvordan du skal klare det. Mål som berører disse tre punktene vil i større grad være gjennomførbare, og det bevisstgjør deg hver eneste dag til å ta flere av de riktige valgene, både de små og store. Desto flere riktige valg du tar i det lange løp, jo raskere vil du oppnå målsettingene du har satt deg. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.