Prosjekt Oslo Maraton 2014 er i gang

o1

Påmeldingen er registrert og nå er det ingen vei tilbake. I september står årets store mål for tur: Oslo Maraton. Dette er et løp som undertegnede – og sikkert mange andre – bare har betraktet som galskaps distanse – 42 smertefulle kilometer på hard asfalt. Men på den annen side så er det slettes ikke umulig å gjennomføre et maraton, selv om man ikke er toppidrettsutøver og har et O2-opptak som en langdistanseløper med over 1000 treningstimer i året. Nøkkelen – uavhengig av hvilke fysiske forutsetninger man har – ligger i gode forberedelser som starter god tid i forveien. Dette gjelder egentlig alt i livet. Gode forberedelser gir trygghet, og trygghet gir den nødvendige selvtillit til å prestere optimalt i de situasjonene som gjelder. I tillegg blir forberedelsesfasen – med all den harde og til tider smertefulle treningen –  langt lettere når man vet at en jobber mot en målsetting.

puls

Mitt mål er i første omgang å gjennomføre på under fire timer – siden det er mitt første helmaraton. I månedene fremover kommer jeg til å gå igjennom ulike periodiseringsfaser med treningen for å være best mulig forberedt og gjøre løpet så «behagelig» som det går an. I tillegg er jeg ekstremt motivert for å være så godt fysisk rustet, at jeg kan knuse mitt eget mål på fire timer med så mange minutter som mulig. I tiden fremover vil jeg derfor  prøve å dele egne erfaringer og tanker her på bloggen om utholdenhetsrelatert trening. Dette er den overordnede treningsplanen som jeg kommer til å følge i månedene fremover:

Fase 1: Fysiske tester og kapasitetstrening (februar-mai)

I februar gjennomførte jeg O2-test for å kartlegge nåværende fysisk kapsistet, makspuls og anaerob terskel. Dette er en fin måte å få et innblikk i hvordan den fysiske formen er per dags dato, men også for å finne hvilke intensitetssoner jeg bør trene i fremover. Den utholdenhetsrelaterte treningen i februar-mai-perioden vil hovedsakelig bestå av rolige langturer (15-20 kilometer) og langintervaller (4 til 10 minutter) under terskel. Personlig synes jeg dette den mest effektive måten å bygge opp løpskapasiteten og O2-opptaket på.

Fase 3: Konkurranselik grunntrening (mai-august)

I denne perioden vil den utholdenhetsrelaterte treningen bestå av rolige langturer (20-30 kilometer) på konkurranselikt underlag – for å vende kroppen til belastningen å løpe over lengre tid. I tillegg vil jeg gjennomføre en O2-re-test for å kontrollere fremgang.

Fase 3: Formtopping – superkompensasjon (september)

De siste to ukene før maraton kommer jeg til å slippe opp treningen gradvis. Ved å periodisere – trene hardt i noen perioder og lettere i andre – kan man oppnå det som kalles superkompensasjon – bedre kjent som formtopping. Det handler om å bryte ned kroppen med grunntrening, for så å slippe opp og restituere godt uka før konkurransen for å få overskudd og å spisse formen.

Fysisk status 18. mars 2014

Vekt: 87 kg. O2-opptak: 62,5 VO2. Makspuls: 200. Hvilepuls: 42. AT (anaerob terskel): 180 (90 %)

Mål for fysisk status september 2014

Vekt: 82 kg. O2-opptak: 65 (+) VO2. Hvilepuls: 38

vo2

En tanke om “Prosjekt Oslo Maraton 2014 er i gang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.