Helvetesøktene som forbedrer deg

«Du skal gå i krigen mot din egen stemme i hodet som egentlig vil at du skal legge deg ned å hvile».

lop2
Noen gang er det befriende å dra på litt ekstra med treningen
. Ikke bare er det befriende, men det er også en god mental- og fysisk prøvelse. Det er etter min mening utviklende og en essensiell del av det å kunne presse seg til det ytterste i senere anledninger – både på trening og i konkurranse – fordi det gir deg en individuell referanse på hva som egentlig føles som slitsomt og hardt.

Sett av én økt. Èn økt der du virkerlig skal gå i «kjelleren», grave ut det du har av krefter, kjenne på det å være dødssliten, blodsmak i munnen og melkesyre i alle kroppens muskler. Èn økt som overgår den vanlige treningen i både intensitet, varighet og vanskelighetsgrad. Du skal være 100 prosent «på», fullt fokusert på det du skal gjennomføre, og du skal yte ditt maksimale. Du skal gå i krigen mot din egen stemme i hodet som egentlig vil at du skal legge deg ned å hvile. Denne økten skal ikke gjennomføres ofte, men ofte nok til at du husker hvor sliten du var.

Hvordan kan man utarbeide en treningsøkt av denne sorten? Ta utgangspunkt i en trenigsform eller metode du synes er utfordrende fra før. Intevalltrening, styrketrening, løping, sykling, roing, turning. You name it! Tenk etter hvordan du vanligvis pleier å gjennomføre en slik økt. Hvordan er forholdene? Terrenget? Ytre faktorer? Se deretter etter muligheter for hvordan du kan øke vanskelighetsgraden. For å eksemplifisere tar jeg utgangspunkt i økten jeg kjørte i går.

De siste månedene har jeg trent en del langintervaller for å utvikle den aerobe motoren fram mot Oslo Maraton i september. Øktene har vanligvis bestått av intervalldrag på mellom 6 og 10 minutter x 4 med høy fart i flatt terreng. Personlig synes jeg dette i utgangspunktet er nokså krevende, men for å kunne utvikle en helvetesøkt må man bare dra på enda mer. Vær litt gæær´n! Derfor bestemte jeg meg for å gjennomføre en 4×6 minutters motbakkeintervall i Grefsenåsen med en 10 kg vektvest på overkroppen. Tungt, jævlig og brutalt underveis, men en befrielse å stå på toppen med henda over hodet etter 24 minutters gjennomført dragtid.

lop1

Så hva gir helvetesøkter av denne typen deg? Det gir deg ekstremt mye. For det første gir det deg en pekepinn på hvor mye du kan presse seg selv. Hvor langt – innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig – du kan tøye strikken. Det gir deg en referanse på hva som virkelig føles som hardt. Denne referenasen er svært nyttig fordi du kan du bruke den når du går over til de «vanlige» øktene igjen. Du kan bruke den når du for eksempel trener intervall og står overfor spørsmål som «Kan jeg løpe litt raskere? JA. Kan jeg presse meg litt mer nå? JA».

Som jeg var inne på tidligere i innlegget, så er ikke dette en økt du skal gjennomføre alt for ofte, men likevel ofte nok til at du husker hvor langt nede i «kjelleren» du var for å hente krefter, hvor hardt du presset deg selv, hvor ubehagelig og ukomfortabelt det kjentes på det verste. Disse følelsene er gull verdt i det videre treningsarbeidet og for å få deg til å trene med høy kvalitet oftere.

En tanke om “Helvetesøktene som forbedrer deg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.