Veien mot maraton: Når skaden inntreffer

Ironisk nok avsluttet jeg det forrige innlegget med å understreke viktigheten av å holde seg skadefri. Nå innleder jeg med at skaden har inntruffet. What to do?

skade1Nybegynnertabbe, uflaks, udyktighet, uforsiktighet. Kjært barn har mange navn, og det finnes ulike årsaker til hvorfor man pådrar seg skader. Noen skjer akutt, andre skjer over lengre tid. Enkelte kan du ikke noe for, andre kunne du forhindret. Uansett er det grusomt når det først inntreffer og man blir satt på sidelinjen fra treningen. Det vet alle som har opplevd det! Jeg poengterte avslutningensvis i det forrige innlegget at nøkkelen frem mot min maratondebut 20. september var å holde meg skadefri og beholde godfølelsen. Oppkjøringsfasen fra mars har i utgangspunktet gått knirkefritt uten problemer, men i slutten av forrige uke våknet jeg med store smerter på yttersiden av det venstre kneet. Alle symptomene peker på en typisk skade for løpere: Runners knee – eller også kalt «langdistansekne».

Runners knee er en senelidelse som kommer i vevet som binder det lange senedraget lateralt (yttersiden) på låret med det store og det lille leggbeinet (tibia og fibula). Irritasjonen pleier ofte å komme som et resultat av høy belastning – ofte knyttet til løping eller liknende aktiviteter. Det kan være ulike faktorer som kan være med på å skape denne belastningsskaden. Ofte kan det være snakk om en slitasje på tractus iliotibialis eller bursaen (slimposen). Hva gjør man når denne skaden skjer?

For å kunne behandle denne skaden er man nødt til å unngå aktiviteten som skapte problemene en liten stund – hvert fall til smertene har gitt seg. Det betyr at jeg ikke kan løpe de kommende dagene, men i stede er jeg nødt til å kjøre alternative økter med sykling, styrke og stretching. Foam-rolleren (egenmassasje) vil også bli gull verdt i denne fasen. Siden det er en slitasje (betent spenning) på tractus iliotibialis som er roten til smertene, kan det være gunstig å skape blodsirkulasjon med sykling og egenmassasje. Slike aktiviteter vil bidra til at spenningen raskere slipper taket i senen.

Dette var på ingen måte en del av planen, men nå gjelder det bare å være tålmodig og ikke haste. Blir man for ivrig med å komme i gang med den ordinære treningen igjen – og ikke er nøye med å øke mengden og intensiteten gradvis – vil skaden komme tilbake raskere enn man aner. Derfor vil denne uken bli helt avgjørende! Nå handler det om å ha is i magen, trene alternativt og ta tiden til hjelp. For er det noe som kan spolere drømmen om å gjennomføre Oslo Maraton på under fire timer, så er det nettopp et vondt kne. Det positive med skadeperioder er at man tar til seg lærdom og erfaringer: Hva var årsaken til skaden? For mye ensidig trening? For høy belastning? For dårlig treningsgrunnlag? Hva kan man gjøre anerledes neste gang? Det er som Mikhali Baryshnikov en gang sa:

The more injuries you get, the smarter you get.

 

 

 

 

 

En tanke om “Veien mot maraton: Når skaden inntreffer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.